CYKORIA
SAŁATOWA

f_rp_1039_75276.jpgNADZIEWANE ŁÓDECZKI CYKORII

Składniki:

łyżka oliwy z oliwek, duża cykoria, 3 łyżki tartej bułki, natka pietruszki, 5 łyżek startego parmezanu, 2 szklanki sosu pomidorowego, 400 g pieczarek średniej wielkości, 4 ząbki czosnku, średnia cebula biała, sól, pieprz

Przygotowanie:

Bierzemy połówki cykorii i usuwamy delikatnie głąby, aby nie uszkodzić liści. Tak przygotowane połówki wkładamy do osolonej wrzącej wody i blanszujemy około 3 minut,  a następnie hartujemy i odcedzamy. Do przygotowania farszu na oliwie podsmażamy 2 drobno posiekane ząbki czosnku i połowę drobno posiekanej cebuli, następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Czekamy, aż woda odparuje. Dodajemy bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki oraz parmezan. Solimy i pieprzymy do smaku.
Tak przygotowanym farszem napełniamy koszyczki cykoriowe, Na wierzchu posypujemy parmezanem. Dodaj sos pomidorowy.