CYKORIA
SAŁATOWA

DSCN1276_-_Kopia.JPGZAPIEKANKA Z SZYNKĄ po belgijsku

Składniki:

4 kolby cykorii, kostka rosołowa, 4 plastry szynki gotowanej, 4 plastry żółtego sera, szklanka mleka, szklanka śmietany, łyżka masła, łyżka mąki, natka, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz 

Przygotowanie:

Cykorię włóż do wody z sokiem cytryny i odrobiną cukru, gotuj ok. 10 min, dobrze osącz. W rondelku z mąki i masła zrób jasną zasmażkę, dodaj pokruszoną kostkę rosołową, mieszając,  powoli dolewaj szklankę wody, następnie mleko i śmietanę. Stale mieszając sos zagotuj. Przypraw. Trochę sosu wlej na dno naczynia żaroodpornego. Ułóż kolby cykorii ( każdą wcześniej owiń plastrem szynki i plastrem sera). Zalej pozostałym sosem. Zapiekaj około 30 minut w temperaturze 180 st.
Podawaj z pieczywem.