Czym jest Cykoria Sałatowa ?

Cykoria Sałatowa jest warzywem zaliczanym do rodziny roślin sałatowych, dwuletnich. W pierwszym roku wegetacyjnym z wysianych nasion wytwarza się korzeń spichrzowy kumulujący energię i zapasy pokarmowe. Korzeń jest zbierany a liście które wypuścił podczas wzrostu są przycinane. W drugim roku w procesie pędzenia z przygotowanych korzeni wyrastają i formują się wydłużone biało- żółte główki o charakterystycznym orzeźwiająco gorzkawym smaku. Te główki to w rzeczywistości zawiązek pędu kwiatowego okrytego liśćmi.

Magiczny i nietypowy proces pędzenia

U wielu osób proces pędzenia główek cykorii wzbudza zdziwienie i fascynację. Spowodowane jest to faktem iż nasze warzywo rośnie w całkowitych ciemnościach i nie lubi światła. Kolejną ciekawostką, która fascynuje jest barak gleby czy innego podłoża w procesie pędzenia. Cała uprawa opiera się na recyrkulacji wody ze składnikami odżywczymi. Jest to tak zwana uprawa hydroponiczna.

 

Zapraszamy do obejrzenia filmu, zrealizowanego przez stację TVN na potrzeby programu ogrodniczego "Maja w ogrodzie". Nagranie ukazuje specyfikę uprawy cykorii sałatowej.

Co wiemy o cykorii ?

Cykoria to warzywo znane i cenione w krajach Beneluksu. W Polsce, wciąż mało popularne mimo, iż posiada bogate walory odżywcze oraz znane od wielu lat właściwości lecznicze. Już w starożytności używana w ziołolecznictwie, wykazuje wszechstronny, dobroczynny wpływ na zdrowie i urodę. Główka cykorii (150 gram) zawiera 31 kalorii i zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na:

witaminę A w 49%
witaminę C w 9%
kwas foliowy w 29%
mangan w 11%
błonnik w 5%
beta-karoten w 50%
mikroelementy (żelazo, Potas, Cynk i inne)

Stymuluje spalanie tłuszczów i przyspiesza przemianę materii oraz wchłanianie składników odżywczych.
Zawarty w niej Mangan jest najlepszym naturalnym preparatem na odchudzanie.

Zawarte w cykorii gorycze (intybina) mają działanie żółciopędne. Zwiększają wytwarzanie soków żołądkowych oraz stymulują ruchy żołądka i czynności trzustki. Od dawna stosowano cykorię jako lekarstwo na dolegliwości wątrobowe oraz przeciw zaparciom.

Dzięki zawartości witamin A i C - organizm chroniony jest przed infekcjami i przeziębieniami.
Cykoria spożywana przez karmiące matki stymuluje wydzielanie mleka (dzięki zawartości potasu).
Stosuje się przy zwalczaniu łuszczycy oraz przy leczeniu trądziku.
Pomaga w walce z bezsennością.

Teraz skoro już wiesz ile może dać ci Cykoria, przyszła pora na zakupy.

Ale jak zrobić je właściwie?


Żółty i Biały to moje kolory,
lub dla odmiany Biało-Czerwony.

Nie lubię ciepła wole być w chłodzie,
dlatego w lodówce trzymaj mnie na co dzień.
4 -5 stopni dla warzyw szuflada,
inaczej trzymać mnie nie wypada.

Zielony kolor teraz przybrałam,
bo pod lampami w świetle leżałam.
Nie lubie światła i źle na mnie działa.
Powinnam w ciemności skryta być cała.