CYKORIA
SAŁATOWA

Cykoria_Kwiat_may_format.pngRoślina lecznicza znana już w starożytności, od wieków używana w ziołolecznictwie wykazuje wszechstronny, dobroczynny wpływ na zdrowie i urodę.

Jest jednym ze składników diety śródziemnomorskiej - diety nr 1 na świecie (wzorcowej w profilaktyce chorób cywilizacyjnych).

Główka cykorii (150 gram) zawiera 31 kalorii i zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na

Roślina o dużym spektrum oddziaływania na organizm ludzki.
Stymuluje spalanie tłuszczów i przyspiesza przemianę materii oraz wchłanianie składników odżywczych (Mangan) - dzięki czemu jest najlepszym naturalnym preparatem na odchudzanie.

Zawarte w cykorii gorycze (intubina) mają działanie żółciopędne. Zwiększają wytwarzanie soków żołądkowych oraz stymulują ruchy żołądka i czynności trzustki. Od dawna stosowano cykorię jako lekarstwo na dolegliwości wątrobowe oraz przeciw zaparciom.

Dzięki zawartości witamin A i C - organizm chroniony jest przed infekcjami i przeziębieniami.
Cykoria spożywana przez karmiące matki stymuluje wydzielanie mleka (dzięki zawartości potasu).
Ma działanie antynowotworowe. 

Wspomaga:

Stosuje się przy zwalczaniu łuszczycy oraz przy leczeniu trądziku.
Pomaga w walce z bezsennością.

Uwagi:

Warzywo należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu by nie straciło swych zdrowotnych oraz smakowych walorów.

Przed pokrojeniem warzywo należy umyć, w przeciwnym razie straci cenne gorzkie substancje.