Cykoriowe Gołąbki

Stopień trudności: 
  Średni
Czas przygotowania:
60 min
Składniki:

2 duże cykorie,
0,5 kg mięsa mielonego,
100g ryżu,
przecier pomidorowy,
1 cebula,
szczypiorek lub por (do związania)
oregano, tymianek, papryka,
sól i pieprz,
śmietana – opcjonalnie.

Przygotowanie:

Mięso włożyć do większej miski. Ryż ugotować, ostudzić i dodać do mięsa. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce, dodać do mięsa z ryżem. Doprawić solą (około pół łyżeczki), pieprzem (1/4 łyżeczki). Wszystko wymieszać i dobrze wyrobić dłonią. Uformować niewielkie podłużne kotlety. Uformowane kotlety układamy na jednym liściu cykorii i przykrywamy drugim. Zwiąż szczypiorkiem lub porem.

Dno dużego i najlepiej szerokiego garnka wyłożyć liśćmi cykorii (małymi z środka główki). Na wierzchu ułożyć gołąbki. Zagotować bulion w innym garnku i zalać nim gołąbki. Przykryć i gotować przez około 30 minut. W czasie gotowania nie mieszać gołąbków.

Wywar z gołąbków przelać do innego garnka. Dodać przecier pomidorowy oraz mąkę rozmieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, tymiankiem i papryką. Gotować przez 10 minut bez przykrycia.

Jeśli dodajemy śmietanę należy rozprowadzać ją stopniowo z sosem, dodając go po łyżce do śmietany jednocześnie mieszając. Przelać do garnka z gołąbkami i gotować całość przez kilka minut na małym ogniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.