Zupa krem z cykorii

Stopień trudności:   
 Średni
Czas przygotowania: 
  45 min
Składniki:

4 duże cykorie,
średnia cebula,
nieduży por,
łodyżka selera naciowego,
2 łyżki masła,
łyżka mąki,
1l bulionu drobiowego,
1/2 szklanki śmietanki kremówki,
siekana natka lub koperek,
pieprz

Przygotowanie:

Cykorię opłucz, wytnij głąb. Liście drobno pokrój. Posiekaj cebulę. Białą część pora i łodyżkę selera pokrój w plasterki. W rondlu na maśle zeszklij przygotowane składniki, zalej gorącym bulionem. Gotuj pod przykryciem ok. 30 min. Następnie zupę zmiksuj, przypraw, wymieszaj ze śmietanką, zagrzej, ale nie gotuj. Podawaj z grzankami i natką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.