ZAPIEKANKA Z SZYNKĄ po belgijsku

Stopień trudności:
  Średni
Czas przygotowania:
   45 min

Składniki:

4 kolby cykorii,
kostka rosołowa,
4 plastry szynki gotowanej,
4 plastry żółtego sera,
szklanka mleka,
szklanka śmietany,
łyżka masła,
łyżka mąki,
natka,
sok z cytryny,
cukier,
sól,
pieprz

Przygotowanie:

Cykorię włóż do wody z sokiem cytryny i odrobiną cukru, gotuj ok. 10 min, dobrze osącz. W rondelku z mąki i masła zrób jasną zasmażkę, dodaj pokruszoną kostkę rosołową, mieszając,  powoli dolewaj szklankę wody, następnie mleko i śmietanę. Stale mieszając sos zagotuj. Przypraw. Trochę sosu wlej na dno naczynia żaroodpornego. Ułóż kolby cykorii ( każdą wcześniej owiń plastrem szynki i plastrem sera). Zalej pozostałym sosem. Zapiekaj około 30 minut w temperaturze 180 st. Podawaj z pieczywem.

Sprawdź pozostałe przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.